Georg Jensen Damask juleduge

Georg Jensen er et af de største danske designmærker nogensinde. I dag spænder de vidt i store dele af verdenen med både produktion og salg af deres mange kollektioner i udlandet og selvfølgelig Danmark. Et af de mere ikoniske produkter fra Georg Jensen er juledugen, som fås i et mønster men forskellige farver.

En af de mere populære juleduge hvert år, er en juledag af typen Damask. Mange forbinder en Damask juledug med en Georg Jensen juledug, men faktisk er Damask ikke et mærke men en speciel type stof som oftest bruges til duge. Derfor er der også mange andre mærker der laver flotte Damask juleduge end blot Georg Jensen.

Populære Damask juleduge

Herunder ser du et udvalg af de mest populære damask juleduge fra bl.a. Georg Jensen og Maaho, der er førende indenfor produktion og salg af juleduge i Danmark.

Hvad er en Damask juledug?

Som sagt er Damask et stof der bliver lavet på en bestem måde, af udvalgte materialer med en unik type mønster. De kan have alle mulige forskellige farver og mønstre, men alligevel er det samme stil der bruges.

Oprindeligt er navnet ‘Damask’ en betegnelse for pragtstoft der blev importeret fra Damaskus, men i dag er det så udbredt i hele verden at der ikke rigtig er et hjemsted for stoffet. Det meste af produktionen foregår dog den dag i dag stadig i Østen, og Georg Jensen Damask var havde den sidste danske produktion af Damask-tekstiler.

Materialer

Der kan bruges forskellige materialer og forskellige kombinationer af materialer til produktionen af Damask duge. Det er dog begrænset til 4 forskellige stoffer, der er:

  • Silke
  • Uld
  • Bomuld
  • Hør

Grunden til man bruger disse og gerne mikser dem, er fordi disse stoffer er gode at arbejde med, holdbare og kan tåle vask som ofte er meget relevant for en dug der placeres på et spisebord. Men derudover giver disse stoffer også mulighed for at lave de helt unikke kendetegnen mønstre og overflader som Damask duge skal have.

Typisk er det bomuld der er brugt til hele dugen eller størstedelen af dugen. Bomuld er også det klart mest brugte materiale til tekstiler generelt i den vestlige verden.

Farver og mønstre